sâmbătă, 18 martie 2017

anul platonic – pe farfurie

Anul platonic – un fenomen ce mai ușor e înțeles dacă e mai ușor explicat; de ce nu, explicat pe farfurie.
Circumferința internă (albă) a farfuriei este orbita Pământului față de stele.
Cercul de carton este orbita plină a pământului – anul pământesc = apr. 365,25 zile.
Orbita terestră, însă, este un picuț mai scurtă decît orbita stelară.
Astfel că la fiecare an planeta noastră își încheie anul un pic mai înainte decît punctul său de pornire pe orbita stelară (albă).
Respectiv, nordul (roșu, axa polară, axa rotației) și estul pămîntului (albastru, răsăritul) încet dar sigur și permanent își shimbă direcția după acele ceasornicului. Dacă lungimea orbitei stelare ar fi L, atunci orbita anului terestru ar fi apr. cu L/25920 mai scurtă.
Respectiv, cu timpul, în apr. 25920 ani orbita terestră va face un cerc deplin pe orbita stelară.
O astfel de schimbarea a poziționării nordului / estului Pământului față de stele se numește precesie terestră, mai exact precesia echinocțiului.
Această schimbare duce la schimbarea puntului vernal – locul răsăririi Soarelui (cercul alb) fix la est, i.e. în dimineața echinocțiului de primăvară (egalarea zilei cu noaptea în primăvară).
De de mult se crede că această precesie a echinocțiului duce și la schimbarea condițiilor de dezvoltare a omului pe Pământ, dat fiind că astrele – macrocosmosul – își schimbă unghiul și forța de influență.
Conform tradiției, cercul stelar (calea pe care o parcurge Soarele așa cum se vede de pe Pământ, ecliptica) este divizat într-o duzină, astfel prefigurîndu-se 12 constelații – figuri stelare zodiacale (entități biologice), care respectiv se schimbă cu regularitatea de 2160 de ani (25920 : 12).
O viață obișnuită de om acum este de apr. 70 de ani, ceea ce pe cercul stelar (anul platonic, anul cosmic) alcătuiește 1 grad sau o zi (5920 : 360, sau 25920 : 365).
Deci, viața medie a unui om constituie o zi consmică.
Respectiv, o lună cosmică include o consecutivitate de 30 de vieți umane.
Un anotim cosmic – adică un sfert de an consimc – include trecerea punctului vernal prin trei semne zodiacale consecutive.
Lunii comsice (2160 ani) i se mai spune epocă, sau veac (evanghelii).
În gif este punctat doar jumate de an platonic.
Această imaginațiune, sau una similară, va lămuri lucrurile tot mai mult și mai mult oricui care o dorește, până când devine simplu.
Pentru a nu uita durata anului cosmic, iată o simplă formulă de reamintire – anii respectivi sunt egali cu numărul de respirații efectuate în mod normal de om pe zi (24 de ore), reieșind de la 18 respirații pe minut: 18x60x24=25920.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu