miercuri, 8 martie 2017

e 8 martie

E 8 martie. Ziua internațională a femeilor, sau Ziua femeilor muncitoare, cum i se mai zicea cîndva. O paralelă impresionantă și tristă conferă acestei zile, aparent minuscule, o conotație de o superioritate de neîntrecut. Fix un secol în urmă, anume aceasta a fost buturuga mică ce a răsturnat carul mare. La 23 februarie (stilul vechi al zilei de 8 martie), anume demonstrația femeilor, dedicată zilei femeilor muncitoare, a declanșat o avalanșă de acțiuni și revolte, care au și dus, parcă prin surprindere, la dispariția unei din cele mai mari și puternice monarhii – țarismul rus. Nemulțumirea de viața a femeilor a tras după sine ruinarea autocrației în imperiul rus în doar o săptămînă. Desigur, rolul său l-a jucat contextul – războiul istovitor 1RM. Iată așa, dorința de viață mai bună a femeilor poate cosi coloși de neclintit. Abia peste șapte luni și jumătate, la 25 octombrie 1917 a avut loc mult mai mult cunoscuta revoluție bolșevică, atunci cînd a fost ușor luată puterea în statul rus, după ce el a fost puternic secat de puteri prin toate revoltele și zguduirile prin care trecuse în același ani, începînd cu ieșirea în stradă a femeilor muncitoare, dornice de viață decentă.

Avalanșa schimbărilor tragice de un veac în urmă a avut drept efect și încercările de independență a meleagurilor basarabene (Moldova de est), care eșuînd au contribuit și ele la apariția României Mari. România, practic, devine unicul stat care a avut de beneficiat teritorial în urma RM1.

Iată așa – o simplă sărbătoare, o ”simplă” zi a femeilor muncitoare.
Sărbătoarea este una importantă, la general vorbind. Și dacă sărbătorile de durată devin entități purtătoare de caracter, atunci această Zi a Femeilor încă va înscrie schimbări aduce în istoria omenirii.

Tuturor – felicitări cu ocazia Zilei internaționale a femeilor !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu